Setup Menus in Admin Panel

Conceptontwikkeling voor video: introductie

Dit is de eerste blog in een serie over conceptontwikkeling voor video. In deze eerste blog kijken we naar de 5 essentiële elementen die je helder moet hebben voor het bedenken van een goed videoconcept. In de volgende blogs in deze serie gaan we steeds dieper in op één van deze vijf elementen.

Vijf elementen die je helder moet krijgen

Wat is er van belang als je een videoconcept ontwikkelt? Je wil je DOEL bereiken: dat de video het effect teweeg brengt dat je voor ogen staat, bij het PUBLIEK dat je wil bereiken, dat hij past in de CONTEXT waarin deze vertoont wordt, dat de INHOUD helder is en beklijft en dat de VORM waarvoor je hebt gekozen pakkend is en ondersteunend werkt voor de andere elementen.

filmconcept

Deze vijf elementen moet je daarom zeer scherp hebben voor jezelf.

Het is de moeite waard om eens te gaan zitten en op papier, of in een mindmap, neer te zetten hoe je elk van deze elementen zou invullen. Wat kan je er nu al over zeggen? Je zult merken dat je bij sommige elementen niets kan invullen: je hebt hier nog niet over nagedacht. Bij sommige andere elementen heb je juist allerlei ideeën, maar is het misschien moeilijk om een keuze te maken.  In het beste geval heb je óf bij elk element één antwoord en passen deze naadloos bij elkaar, óf je hebt bij elke element meerdere antwoorden en kan nu op zoek gaat naar de ideale match tussen de mogelijke opties.

Start simpel

Kiezen uit die opties is niet altijd makkelijk. Ik zie vaak dat opdrachtgevers meerdere doelgroepen tegelijk willen bereiken, bijvoorbeeld. Of ze willen een video voor op een congres, of in een leeromgeving, maar hij moet ook op zichzelf staand op internet vertoond kunnen worden. Ik raad altijd aan om in deze fase wel een keuze te maken. Het is moeilijk om met meerdere vertoningsmogelijkheden of doelgroepen rekening te houden. Alleen ervaren uitvoerders kunnen dit goed realiseren en ook dan valt het resultaat soms nog tegen. Vaak is het makkelijker om voor één specifieke doelgroep of vertoningscontext een volledig uitgewerkt concept te ontwikkelen. Later kan je dan kijken welke aanpassingen nodig zijn om het resultaat geschikt te maken voor de tweede context of doelgroep. Pas op dat je niet op een afstand met hagel schiet op een onduidelijk doel . Video is een prijzig en/of tijdrovend medium. Richt je liever op één vertoningscontext en één doelgroep en  heb ECHT het beoogde effect. Alle extra mogelijkheden – zoals het inkorten van de montage voor een internet teaserclipje, om ook een jongere doelgroep te bereiken – zijn dan een mooie bijvangst.

Zoek samenhang

Als je bij elk element wat hebt staan ga je eens kijken hoe goed de verschillende elementen bij elkaar passen. Is je beoogde doelgroep inderdaad te vinden bij de vertoningscontext die je voor ogen hebt? En zijn ze op dat moment ook ontvankelijk voor je boodschap? Hoe gaat de vorm die je hebt gekozen ervoor zorgen dat die boodschap bekijft? En zal deze vorm je doelgroep aanspreken?

Brainstorm

Als het niet helemaal passend te krijgen is kun je per element andere opties gaan brainstormen. Ik werk hiervoor graag in Popplet of een andere mindmap app. Je kan dan ook samen met anderen ideeën genereren. Elke bijdrage is gemarkeerd als de jouwe en je kan doorborduren op elkaars ideeën. Je hoeft niet eens per se live samen te komen voor deze stap.

Wat is er nog meer mogelijk? Niets is te gek. Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Zorg dat je minstens 5-10 alternatieven hebt bij elk element.  Hieronder zie je een voorbeeld dat uitgebreid moet worden. Klik erop om te vergroten, zodat de items leesbaarder zijn.

popplet_conceptontw-demo

Heb je voldoende nieuwe elementen kunnen bedenken? Dan ga je opnieuw op zoek naar samenhang. Welke vorm leent zich goed voor die vertoning op YOU TUBE die je had bedacht? Welke doelgroep zal dit aanspreken? Bereik je nog steeds je beoogde doel als je je op deze mensen en dit medium richt?

Wordt vervolgd

In de volgende blog posts zullen we 1 voor 1 de elementen behandelen en een paar vragen de revu laten passeren die je jezelf over elk element kan stellen om ideeën te genereren.

Als je vragen hebt over deze manier van werken, stel ze dan in de comments of stuur me een persoonlijk berichtje met het formulier op de homepage. Je kan ook aangeven wat je wil dat ik in een volgend blog behandel.

Wil je op de hoogte blijven van de volgende blogpost in deze serie? Schrijf je dan – op de homepage-  in voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je een melding in je mailbox bij elke nieuwe aflevering.

(c) 2021 Kritisch & Creatief, Alle rechten voorbehouden Website gemaakt door Get Responsive