Setup Menus in Admin Panel

Video als gereedschap bij leren, ontwikkelen en veranderen

Bij ons leer je de basis die je nodig hebt om video’s beter in te zetten, zelf te bedenken en alleen -of met anderen- te maken.

Een blended leertraject

In 4 online modules en 1 live trainingsdag leg je een stevige theoretische basis. Wat zijn de basisprincipes van film? Hoe kan je wel -of niet- een kijker beïnvloeden? Wat beklijft bij een kijker? Online ga je samen alvast aan de slag met de theorie maar ook met vragen uit elkaars werkpraktijk.

Tijdens de live trainingsdag werk je samen de beste concepten uit. Dat kan een idee zijn voor een reeks nieuwe video’s of een manier om bestaand materiaal te incorporeren in jouw context (training, opleiding, verandertraject). De wens is altijd het medium een optimale bijdrage te laten leveren aan jouw doelstellingen.

Meedoen?

Wat leuk dat we samen aan de slag gaan!

Hier schrijf je je meteen in voor de training  of voor de VIP training (Let Op! Beperkte beschikbaarheid)

Nu nog tegen een voordelig Early Bird tarief met maar liefst 20% korting voor snelle beslissers!

Of geef je hier op voor de wachtlijst om de beste aanbiedingen te ontvangen zodra de training weer beschikbaar komt. Naar verwachting is dit pas weer na de zomer in 2018

Ben jij een:

 • trainer
 • docent
 • coach
 • onderwijskundige
 • manager of consultant met een veranderopdracht?

En loop je rond met het volgende?

 • Vraag je je af hoe je betere en leukere filmfragmenten kan incorporeren in je trainingen of opleidingen?
 • Wil je zelf aan de slag met video’s maken? Of ben je al bezig en vraag je je af hoe het beter kan?
 • Denk je dat je meer zou kunnen doen om video’s een integraal onderdeel uit te laten maken van het leerproces?
 • Wil je video inzetten om mensen te enthousiasmeren en activeren voor de volgende stap in het leerproces of verandertraject?
 • Wil je in live trainingen of bij opleidingsdagen vooral aan de slag en wil je film inzetten om mensen thuis al de theorie aan te bieden?
 • Vraag je je af hoe je goed en binnen een beperkt budget effectieve filmpjes kan (laten) maken voor je leertraject?
 • Zie je de potentie in video om bij te dragen aan een breinvriendelijkere aanpak?

Dan is deze training wat voor jou!

Meedoen?

Wat leuk dat we samen aan de slag gaan!

Hier schrijf je je meteen in voor de training  of voor de VIP training (Let Op! Beperkte beschikbaarheid)

Nu nog tegen een voordelig Early Bird tarief met maar liefst 20% korting voor snelle beslissers!

Of geef je hier op voor de wachtlijst om de beste aanbiedingen te ontvangen zodra de training weer beschikbaar komt. Naar verwachting is dit pas weer na de zomer in 2018

Doordat de theorie wordt gekoppeld aan reacties uit de groep op datgene wat je zelf gemaakt hebt, dringt de informatie echt door. Dit vergeet ik niet meer!

START

Op donderdag 31 mei om 20u 30 met de LIVE online kick-off

ONLINE

Elke week nieuwe online modules (4 weken)

 • donderdag 7 juni
 • donderdag 14 juni
 • donderdag 21 juni
 • donderdag 28 juni

In eigen tijd en tempo werk je toe naar een dag waarin je je kennis met elkaar in praktijk brengt tijdens de…

AFSLUITING

Op donderdag 5 juli tijdens de LIVE trainingsdag  in Amsterdam

We zijn recent 3 maanden lang bezig geweest met een extern bureau om een film te ontwikkelen. Als we zo’n kort filmpje als vanmiddag toen zelf gemaakt hadden als prototype, waren we in één maand klaar geweest. Het is meteen veel duidelijker wat je wil. “

Wat gaan we doen in de training?

In deze training leer je de basis over hoe film werkt en hoe je het kan inzetten voor leren, ontwikkelen en veranderen. Je gaat aan de slag met een vraag uit je eigen praktijk en ontwikkelt daarvoor het perfecte concept.

Dat kan het inpassen van een reeks filmfragmenten in een leertraject zijn, het maken van een reeks korte instructieclips of het ontwikkelen van een concept voor een complexere leervideo.

Wat leer je?

Je leert film te gebruiken als onderdeel van het gereedschap dat je tot je beschikking hebt om de leerdoelen, ontwikkeldoelen of veranderdoelen van (en voor) je medewerkers of cursisten te verwezenlijken. Je zal de werking van dat gereedschap moeten snappen om te weten voor welke klus je wat inzet. Online krijg je daarom al een korte intro in de basistheorie, zodat wat leert tijdens de live training in vruchtbare aarde valt. Verder verken je met deelnemers jullie ervaringen en opgedane kennis. Voor elke module kun je op 2 maal per week nieuwe informatie vinden op het online leerplatform.

Storyboarden dwingt je om je verhaal in beelden te vertalen. Het is gek om je te realiseren hoe makkelijk je anders in tekst en abstracte concepten blijft hangen.

Live trainingsdag

In gereedschap gebruiken moet je ook handigheid ontwikkelen. Gewoon doen dus! Tijdens de live trainingsdag ga je aan de slag met andere deelnemers rondom je leervraag. Je zal foto’s, korte films en storyboards maken en je filmidee inpassen in de leercontext. Je leert creatieve impasses te doorbreken door van DENKEN naar DOEN te schakelen en weer terug.

We komen bij elkaar op donderdag 5 juli in Amsterdam. De inloop begint om 9u30 en de afsluitende borrel is rond 16u30.

Meedoen?

Wat leuk dat we samen aan de slag gaan!

Hier schrijf je je meteen in voor de training  of voor de VIP training (Let Op! Beperkte beschikbaarheid)

Nu nog tegen een voordelig Early Bird tarief met maar liefst 20% korting voor snelle beslissers!

Of geef je hier op voor de wachtlijst om de beste aanbiedingen te ontvangen zodra de training weer beschikbaar komt. Naar verwachting is dit pas weer na de zomer in 2018

“Door informatie visueel te verpakken of ondersteunen blijft ze vaak zoveel beter hangen. Daarvan was ik al overtuigd. Maar ik heb nu ook geleerd hoe ik kan zorgen dat mensen de video dan ook echt bekijken en er iets mee DOEN. “

Wie ik ben en waar ik voor sta…

Mijn naam is Saskia Wenniger.

Eigenaar van adviesbureau Kritisch & Creatief, mediawetenschapper en  al vele jaren actief in het verspreiden van kennis  &  verandering en het steunen van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik heb gewerkt voor scholen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en internationale start-ups. Ik doe dat door wat ik weet van film, beeld, games en innovatieve media in te zetten om betere trainingen, e-learnings, leergangen en projecten te ontwikkelen én door mensen te coachen in het inzetten van hun sterke punten en het aangaan van nieuwe en creatieve uitdagingen. Ik ben ervan overtuigd dat leren en veranderen beter en sneller gaat als mensen informatie op een toegankelijke, leuke en prikkelende manier aangeboden krijgen en als ze kunnen aansluiten bij hun eigen emotie, waarden en motivatie. Ik ben gespecialiseerd in de inzet van video.

Co- trainer

Mijn co-trainer is Rinze Schuurman. Editor van speelfilms, korte films en vooral talloze documentaires en documentaire series zoals: De hokjesman, Keuringsdienst van Waarde, Tegenlicht en “de mooiste marathon”. Door zijn werk in (langere) documentaire heeft hij veel ervaring met het  aanlokkelijk maken van  complexe informatie en het betrekken van de kijker door een scala aan verteltechnieken. Hij is lid van de NCE  (Nederlandse vereniging van Cinema Editors) en de DAF ( Dutch Academy for Film) en co-founder van editstudio de Trimsalon. Hij vindt het heerlijk om te praten over zijn vak en anderen verder te helpen in het effectief vertellen van een verhaal…

“Dit was echt ontzettend leuk om te doen”

“We willen een filmpje…”

Met die vraag komen al 20 jaar mensen naar me toe. Meestal leg ik de vragensteller dan het volgende voor: kunnen we de vorm even laten voor wat hij is? Laten we ons richten op je doel. Wat wil je bereiken? Als je film ziet als een stuk gereedschap, wat ga je er dan mee maken? Als ik weet hoe dat stuk gereedschap zijn werk moet doen, bij wie en in welke context, dan kan ik veel beter bepalen of je een hamer nodig hebt, een elektrische boormachine of een op maat gemaakt instrument…

 

De filmliefhebbers onder ons zijn hierdoor soms beledigd. Ze vinden misschien dat ik  film als een goedkoop middel behandel. Natuurlijk: film is kunst. Het kan ons raken, ontroeren, boos maken; hevige actie en reacties losmaken of inspireren. Grote filmmakers beoefenen die kunst om de kunst. Om met hun eigen creatieve expressie een stempel te drukken op de wereld om hen heen.

 

Maar net als niet iedereen die schrijft Shakespeare hoeft te zijn, hoeft niet iedereen die video’s maakt een groot regisseur te zijn. Het gaat erom wat je wil bereiken met het medium. Net als alle andere media kan film worden ingezet als gereedschap. Eén van vele middelen die je inzet om een doel te bereiken. En leerdoel, of een bedrijfsdoel, misschien zelfs wel een persoonlijk doel. Je wil iets overbrengen, iemand een nieuw inzicht bieden, je publiek iets laten voelen of laten zien. Je wil iemand aan het denken zetten, of actie laten ondernemen. Net als bij het schrijven vereist het goed inzetten van dit middel enige kennis van de basisprincipes en technieken. En een keuze: kan ik dit zelf of zet ik een professional in? Die keuze is afhankelijk van de complexiteit van je plan. Waar je soms afkan met een citaat van een beroemde schrijver, of een bestaand filmfragment, vereisen andere doelen dat je zelf een blogpost schrijft, of met je smartphone een grappig filmpje schiet. En in weer andere gevallen is het beter om een tekstschrijver of filmmaker te betrekken. Dat hangt ook af van je eigen talenten en je wensen om een nieuw medium te gaan beheersen.

 

Het grote verschil met schrijven is dat iedereen een pen en papier kan pakken zonder al te veel (financiële) risico’s te lopen. Video is vaak tijdrovender en duurder, zeker als je het goed wil doen. Ja, we maken op dit moment een enorme revolutie door op het gebied van betere en goedkopere productiemiddelen. Kwalitatief hoogwaardige video wordt steeds bereikbaarder voor een enorme groep makers. Maar het maken van goede video kost nog altijd aardig wat investeringen. En de grootste en kostbaarste problemen los je vaak goed en goedkoop op in een goede conceptontwikkeling en pre-productie, niet als je al aan het filmen bent.

Meedoen?

Wat leuk dat we samen aan de slag gaan!

Hier schrijf je je meteen in voor de training  of voor de VIP training (Let Op! Beperkte beschikbaarheid)

Nu nog tegen een voordelig Early Bird tarief met maar liefst 20% korting voor snelle beslissers!

Of geef je hier op voor de wachtlijst om de beste aanbiedingen te ontvangen zodra de training weer beschikbaar komt. Naar verwachting is dit pas weer na de zomer in 2018

“Ik snap nu hoeveel werk video maken eigenlijk is. Maar ik weet ook beter wat effectief is en ik ben ECHT aan de slag gegaan, in plaats van te dromen. Inspirerend! “

Eerdere klanten

Deze training werd eerder gegeven binnen opleidingen van Kessels & Smit, the Learning Company en van Bureau Bewezen Effect en als vrije inschrijvingstraining Ik bereikte daarbij trainers, docenten en onderwijskundigen van ondermeer Footlocker, KPMG, GGD Amsterdam, Het Diakonessehuis, Alliander, VU Medisch Centrum, Jeugdbescherming Amsterdam, KLM, Jumbo supermarkten, de Rijksoverheid en heel wat zelfstandig ondernemers…

Nog meer weten?

Bel of mail me gerust!

info@kritischcreatief.wpprovider.nl of 06-24537989

Je kan ook eerst kennis komen maken met mijn aanpak.

De komende weken zal ik regelmatig op donderdagavond een korte zoomsessie houden om vragen te beantwoorden over de inzet van video als middel voor leren ontwikkelen en veranderen. Ik vind het ook leuk om mensen onderling kennis uit te laten wisselen, dus het delen van je eigen praktijkervaringen stel ik ook zeer op prijs. Haak dus ook vooral aan als je iets te vertellen hebt maar niet per se vragen hebt.

Op 5 april om 20u15 ben ik beschikbaar om online met jou aan de conceptontwikkeling van je video- idee te werken als je er vroeg bij bent. Voor de andere deelnemers wordt dit een demonstratie van het model. Wil jij die voorbeeldcasus inbrengen? Bel me dan op 06-24537989.

En 8 april om 21u00 is er eenmalig een live variant van deze brainstorm op een nader te bepalen locatie in Amsterdam. Houd mijn nieuwsbrief in de gaten!
Om je op te geven voor één van deze activiteiten mail je gewoon naar info@kritischcreatief.wpprovider.nl o.v.v. #demo of #vragenkwartiertje

Meedoen?

Wat leuk dat we samen aan de slag gaan!

Hier schrijf je je meteen in voor de training  of voor de VIP training (Let Op! Beperkte beschikbaarheid)

Nu nog tegen een voordelig Early Bird tarief met maar liefst 20% korting voor snelle beslissers!

Of geef je hier op voor de wachtlijst om de beste aanbiedingen te ontvangen zodra de training weer beschikbaar komt. Naar verwachting is dit pas weer na de zomer in 2018

Hieronder een drietal leervideo’s die zeker de moeite waard zijn….

Ted-ED over netwerktheorie

Ted- ED is een verzamelplaats van ‘lessen die het delen waard zijn’.  Meestal in de vorm van korte, goed gescripte animaties. Daarnaast bied Ted-ED ook een platform om lessen rondom deze video’s te ontwerpen en deze lessen weer beschikbaar te stellen aan de Ted-ED community voor breder gebruik.

Kennis over visueel verwerken van informatie

Welk nut heeft beeld nu precies binnen het leren, ontwikkelen en veranderen? Wanneer heeft beeld biijvoorbeeld een gusntig effect op rententie  bij leerlingen, en wanneer zorgt het vooral voor  cognitieve overbelasting om iets ook in visuele vorm aan te bieden?. We zijn nog lang niet uitgeleerd, maar in deze video biedt Kim van den Berg enkele praktische inzichten en handreikingen die direct toepasbaar zijn.

Metaforen in taal, denken en beeld

Forceville legt samen met studenten van een grafische opleiding uit hoe sommige basismetaforen in onze taal, beeldgebruik en denken steeds terugkomen. In dit geval de metafoor “leven is een reis”. Begrijpen hoe visuele en conceptuele metaforen werken is belangrijk als je mensen met beeld wil laten leren.

“Groei, verandering en leren zijn levenslange processen waar je van moet genieten. Om dit mogelijk te maken hebben we ons kritische vermogens mijns inziens net zo hard nodig als onze creatieve vermogens.”

Saskia Wenniger, oprichtster Kritisch & Creatief

Als je online bestelt én afrekent ontvang je meteen een bevestiging en een factuur.

Wil je online betalen en toch een (aangepaste) factuur per post ontvangen?

Dat is geen enkel probleem. Ik heb de volgende gegevens nodig:

 • Volledige nam(en) van deelnemer(s)
 • Volledige naam van afnemer en eventueel bedrijf waartoe deze behoort.
 • Volledig  postadres van afnemer of bedrijf
 • Indien van toepassing KVK nummer van afnemend bedrijf

* de afnemer is de persoon die de betalingsverplichting aangaat

Stuur deze naar cursus@kritischcreatief.wpprovider.nl en we maken de factuur in orde.

Terms & Conditions

Dit evenement gaat alleen door bij een minimum van 8 betalende deelnemers. Wanneer we voor 1 mei niet voldoende inschrijvingen hebben krijg je de optie van een andere trainingsdatum of een teruggave van het geld. Wijziging van de locatie binnen Amsterdam is voorbehouden. Er is plek voor een maximum van 16 deelnemers op de genoemde datum. Is er na het volboeken van deze groep nog interesse dan wordt in overleg met de geïnteresseerden een tweede reeks gepland later in 2018.

De algemene voorwaarden van Kritisch en Creatief zijn van toepassing en vind je hier

Meedoen?

Wat leuk dat we samen aan de slag gaan!

Hier schrijf je je meteen in voor de training  of voor de VIP training (Let Op! Beperkte beschikbaarheid)

Nu nog tegen een voordelig Early Bird tarief met maar liefst 20% korting voor snelle beslissers!

Of geef je hier op voor de wachtlijst om de beste aanbiedingen te ontvangen zodra de training weer beschikbaar komt. Naar verwachting is dit pas weer na de zomer in 2018

Neem vrijblijvend contact op…

Voor meer informatie kun je altijd contact met me opnemen.

Samen kijken we wat ik voor jou of je bedrijf betekenen kan.

Contact opnemen

Weblogo_web

  Naam*

  E-mail*

  Bericht

  (c) 2021 Kritisch & Creatief, Alle rechten voorbehouden Website gemaakt door Get Responsive