Setup Menus in Admin Panel

VideoLOVe tips : Voorkom cognitieve overload

Ik hamer er altijd op dat je goed moet weten voor welk context je video creeërt. Op welke manier, waar en onder welke omstandigheden kijkt je doelgroep naar de video? En welke vorm zorgt er dan voor dat ze het beste aangesproken worden en het meeste meekrijgen. De Volkskrant is met hun  http://www.volkskrant.nl/kijkverder pagina leuk op weg en maakt ook allerlei prima video’s. Met onderstaande video (uitleg over Trump zijn positie in het conflict rondom de eilanden in de Zuid-Chinese zee) mikken ze duidelijk op een Facebook  surfend en Twitterend publiek dat hun geluid uit heeft staan. Daarom kan je de voice- over in beeld lezen. Op zich een slimme zet. Waar ze kennelijk geen rekening mee houden is het effect wat ontstaat als je je geluid aanzet en de voice-over ook nog eens woord voor woord wordt opgelezen.

Paul Kirschner schrijft in dit  blog “De leerverdubbelaar” heel helder op waarom dat niet handig is. De “dual coding”  theorie en de “cognitive load” theorie  maken aannemelijk  (en wetenschappelijk onderzoeken bevestigen dit tot nu toe) dat het niet nuttig is om dezelfde informatie tegelijk aan te bieden in twee kanalen. In vaktermen onderscheid men modaliteiten, maar wat men wil zeggen is vooral: het tegelijk aanbieden in verschillende vormen van dezelfde informatie.  Bijvoorbeeld één vorm die het taalcentrum van je hersenen aanspreekt en één vorm die de visuele cortext aanspreekt. De verwerking van de informatie in het brein wordt hierdoor gestoord en kijkers onthouden dus minder. Veel beter is het om beeld en geluid een aanvulling op elkaar te laten zijn. Het ene versterkt en ondersteunt het andere.

Deze video voldoet met het geluid áán dan ook niet aan de vierde van de simpele stelregels van de leerverdubbelaar “Voorkom redundantie door bijvoorbeeld geen geschreven teksten en gesproken weergaven daarvan tegelijkertijd te geven.” Hij is daardoor is net zo storend als een professor die zijn eigen slides hardop voorleest bij het geven van zijn college.

Ik kan iedereen die zich bezig houdt met het combineren van woord en beeld om leren te bevorderen van harte aanraden “De leerverdubbelaar” te lezen en deze kennis mee te nemen in haar werkpraktijk. Ook de redactie van de Volkskrant!

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op….

(c) 2021 Kritisch & Creatief, Alle rechten voorbehouden Website gemaakt door Get Responsive